Takaisin blogiin

Terveisiä saaristosta: LiFePO4-lithiumakku mahdollistaa aiempaa tehokkaammat aurinkoenergiajärjestelmät 

LiFePO4-lithiumakun ansiosta pystymme sähköistämään suuriakin sähköverkon ulkopuolella olevia kiinteistöjä. Tämä markkinoiden turvallisin lithiumakku mahdollistaa sen, että kookkaistakin aurinkoenergiajärjestelmistä saadaan irti kaikki mahdollinen teho.

LiFePO4 on mullistanut aurinkoenergiajärjestelmien kehityksen. Kyseessä on erittäin tehokas, markkinoiden turvallisin lithiumakku, joka on oikea ratkaisu silloinkin, kun järjestelmältä toivotaan suurta akkutehoa ja pitkää käyttöikää. Lisäksi LiFePO4 on kevyempi kuin monet muut markkinoilla tällä hetkellä olevat akut. 

  • Eikä siinä vielä kaikki, nimittäin LiFePO4-akun ympärille toteuttamamme järjestelmän kätevyyttä lisää se, että pystymme asentamaan sen tyylikkääseen järjestelmäkaappiin, joka on helppo tuoda kohteeseen jo osittain valmiiksi asennettuna. Näin ollen hieman paneelien määrästä riippuen asennustyö asiakkaan luona on yleensä hoidettu jopa päivässä, ja asiakas pääsee nopeasti nauttimaan valmiin järjestelmän käytön helppoudesta, Luonnonvirran toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen kertoo. 

Nopea asennus ei toki ole järjestelmäkaapin ainoa hyvä puoli: sen ansiosta järjestelmä on poissa silmistä. Esimerkiksi Kasnäsin saaristossa sijaitsevaan saareen asensimme pari metriä korkean, reilun metrin levyisen kaapin.

  • Pidän siitä, että järjestelmä on siististi kaapissa piilossa, tiivistää saaren omistaja Jason Halttunen

LiFePO4-akun ansiosta virtaa riittää monenlaisiin mukavuuksiin

LiFePO4-akku mahdollistaa paljon sähköä tarvitsevat mukavuudet, kuten kodinkoneiden käytön tai käyttöveden lämmityksen. 

  • Olemme asentaneet järjestelmäkaappeja kohteisiin, joissa kodinkoneiden lisäksi on otettu käyttöön lämminvesivaraajat suihkuja ja tiskivesiä varten, toteutettu juokseva vesi vesipumppujen avulla sekä tehty suolavedestä makeaa. Kompaktin ja siistin paketin avulla voidaan sähköistää suuriakin kohteita, kuten usean mökin kokonaisuuksia tai jopa mökkikyliä, joissa on käytössä normaali kolmivaiheinen sähköjärjestelmä, Hämäläinen luettelee.

Halttusen saaressa käytössä ovat kaikki samat mukavuudet kuin mantereellakin.

  • Järjestelmän ansiosta pystyn käyttämään pesu- ja tiskikonetta, pakastinta ja jääkaappia, kahvinkeitintä, mikroa sekä tietysti valaistusta ja tietotekniikkaa. Lisäksi aiomme tulevaisuudessa liittää järjestelmään myös ilmalämpöpumpun. 

Hämäläisen mukaan yksi kyseisen järjestelmän eduista onkin se, että se on täysin skaalattavissa: sen kokoa voi myöhemmin tarpeen mukaan muuttaa. 

  • Aiemmin esimerkiksi akuston kasvattaminen jälkikäteen ei ollut mahdollista, mutta LiFePO4-akkujen ansiosta sekin onnistuu. Nyt voimme lisätä akkukapasiteettia tai invertteritehoa esimerkiksi parin vuoden päästä, jos asiakas huomaa, että sähkön tarve on lisääntynyt. Tuomme vain lisäosan järjestelmäkaappiin, ja näin teho tai kapasiteetti voidaan myöhemmin vaikka tuplata.

Halttusen toiveena oli mahdollisimman kattava järjestelmä. 

  • Olen saaressa jo aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä, jolloin päivät ovat lyhyempiä ja aurinko ei paista yhtä paljon kuin kesällä. Siksi pidin todella tärkeänä sitä, että järjestelmän akusto on riittävä ja virtaa riittää kaikkeen käyttöön silloinkin, kun aurinko ei paista varhaisesta aamusta pitkälle iltaan. 
Jason Halttunen

Etävalvonta tekee sähkön käytöstä helppoa

Kaiken lisäksi Luonnonvirran toteuttamat järjestelmät ovat etävalvottavia.

  • Laadukkaat laitteet ja etävalvonta mahdollistavat sen, ettei järjestelmästä tarvitse itse välittää ollenkaan, vaan voi vain keskittyä nauttimaan sähköllä toimivista mukavuuksista. Älykkään etävalvonnan ansiosta me huomaamme välittömästi, mikäli järjestelmässä on jotakin häikkää. Etävalvonta ja -ohjaus mahdollistavat myös monen tyyppisiä etäohjauksia esimerkiksi laiturivaloille tai lämmitykselle. 

Halttusen mukaan järjestelmä on toiminut loistavasti, eikä mitään negatiivisia yllätyksiä ole tullut vastaan.

  • Luonnonvirta oli jo aiemmin asentanut äidilleni aurinkopaneelit, joten tiesin, että he osaavat asiansa. Pidin myös tärkeänä sitä, että he hallitsevat uusimman teknologian ja sen mahdollisuudet. Kirsikkana kakun päällä on se, että Luonnonvirta asensi minulle myös Wallas-Marinin lämmittimen, jonka avulla mökkiin on toteutettu vesikiertoinen lattialämmitys. Tämän Wallas-Marinin lämmittimen asennuksen hallitsevat vain harvat yritykset.  

Halttunen on itse perehtynyt aurinkoenergiajärjestelmiin huolellisesti, mutta hän halusi silti ehdottomasti kääntyä asiassa ammattilaisten puoleen.

  • Samaa suosittelen lämpimästi jokaiselle, joka harkitsee aurinkoenergiajärjestelmää. Sitä saattaa helposti luulla tietävänsä asiasta paljon, mutta todellisuudessa näissä on todella monta huomioitavaa asiaa, jotka vain ammattilainen hallitsee. Erityisesti suunnitteluvaiheessa ammattilaisen näkemyksiä kannattaa kuunnella tarkasti, sillä he kyllä tietävät, mikä kaikki on mahdollista ja järkevää, Halttunen summaa. 

Kiinnostuitko LiFePO4-akuilla toteutetusta kompaktista järjestelmästä? Varaa maksuton konsultaatio, niin kartoitetaan yhdessä kohteesi sähköistysmahdollisuudet!