Takaisin blogiin

Sähköauton latausasema kotiin – miksi ja miten?

Sähköauton latausaseman asentaminen kotiin on helpoin ja turvallisin tapa ladata sähkö- tai hybridiautoa. Kun latausaseman yhdistää aurinkovoimalaan, kulkee auto puhtaasti ja edullisesti aurinkosähköllä.

Sähkö- tai hybridiauton hankintaa suunniteltaessa on oleellista pohtia, missä auton akkua tulisi lataamaan. Julkiset pikalatausasemat yleistyvät kovaa vauhtia, eli autoa voi monessa kunnassa ladata esimerkiksi huoltoasemalla tai ostoskeskuskäynnin yhteydessä.

  • Kaikkein kätevintä on toki ladata autoa silloin, kun sitä ei tarvitse, ja luonnollisesti silloin auto seisoo yleensä kotipihassa. Sen vuoksi moni sähköautoilija päätyy ennemmin tai myöhemmin hankkimaan oman kotilatausaseman, kertoo Luonnonvirran uusiutuvan energian myyjä Kimmo Kuisma.

Latausasema mahdollistaa turvallisen latauksen

Sähkö- ja hybridiautoa voi ladata tavallisestakin pistorasiasta, mutta se ei ole yhtä turvallista ja nopeaa kuin latausaseman avulla lataaminen.

  • Tavallisia pistorasioita ei ole suunniteltu kestämään jatkuvaa ja korkeaa kuormitusta, eivätkä ne siksi välttämättä sovellu esimerkiksi yön yli lataamiseen. Viallisen pistorasian käyttö ei ole paloturvallista, ja siksi sähköauton lataamiseen suositellaan nimenomaan siihen tarkoitettua latausasemaa, Kuisma selvittää.  

Sähköauton latausasema voidaan asentaa mihin tahansa kotiin. Ensin on vain varmistettava, että talon nykyinen sähköjärjestelmä mahdollistaa asennuksen. Jos näin ei ole, pitää sähköjärjestelmää ennen asennusta päivittää.

Latausasemat yleistyvät kovaa vauhtia myös taloyhtiöissä. Tällöin kulujen jakautuminen oikeudenmukaisesti varmistetaan yleensä latausasemalla, joka vaatii tunnistautumisen lataamisen yhteydessä. 

  • Asemalle voi tällöin tunnistautua RFID-avaimenperällä, latauskortilla tai erillisellä sovelluksella. Näin ollen sähkömaksut saadaan osoitettua oikeille asukkaille käytön mukaan, eikä muiden asukkaiden tarvitse maksaa sähköstä, jota he eivät käytä. 

Auto voi kulkea myös aurinkosähköllä 

Kotiin asennettavaan sähköauton latausasemaan voidaan kätevästi yhdistää myös pieni aurinkovoimala, jolloin sähköauton lataus onnistuu puhtaalla sähköllä. Kuisman mukaan talvikuukausina Suomessa ei valitettavasti paista riittävästi, jotta autoa voisi ladata jatkuvasti pelkästään aurinkoenergialla.

  • Ison osan vuodesta auringonpaistetta riittää kuitenkin täällä Pohjolassakin sen verran, että sähkö- tai hybridiauto voi kulkea täysin puhtaalla energialla. Tämä tulee monelle yllätyksenä. 

Aurinkosähkön tuotanto kasvaa kohisten, joten odotettavissa on, että sähköautojen yleistymisen myötä yhä useampi suomalainen asennuttaa kotilatausasemansa yhteyteen myös pienen aurinkovoimalan. Se on järkevä ratkaisu myös talon arvon kannalta.

  • Erään kotimaisen tutkimuksen mukaan jopa 60 prosenttia suomalaisista olisi valmiita maksamaan enemmän asunnosta, jossa on aurinkopaneelit, kuin asunnosta, jossa niitä ei ole. 

Mitä sähköauton latausaseman kotiin asentaminen maksaa? 

Mitä tämä kaikki sitten maksaa, ja miten paljon rahaa itse tuottamallaan sähköllä ladatulla autolla ajelemalla säästää?

  • Sanotaan että 20 000 kilometriä vuodessa ajavan polttoainekulut bensa-autolla ovat lähemmäs 2 500 euroa. Meillä latausaseman ja siihen yhdistettävän aurinkovoimalan yhteiskustannukset asennuksineen alkavat 6 250 eurosta, eli aurinkovoimala ja latausasema maksaisivat näin ollen itsensä takaisin jo muutamassa vuodessa, Kuisma tiivistää.

Latausaseman ja aurinkopaneelien hinnan asennustyön osuus on lisäksi kotitalousvähennyskelpoista. On myös hyvä huomioida, että kaikki aurinkovoimalan tuottama sähkö ei kulu auton lataukseen.

  • Yksityishenkilön ei ole taloudellisesti järkevää tehdä niin isoa voimalaa, että se kattaisi kokonaisen omakotitalon kaiken sähkönkulutuksen. Auton lataamisen lisäksi aurinkosähköä riittää kuitenkin hyvin myös kodin muihin sähkötarpeisiin, ja näin ollen koko kodin sähkölasku pienenee.

Luonnonvirta toimittaa ja asentaa kotilatausasemat luotettavasti ja ammattitaidolla (hinnat alk. 950,-, aurinkovoimalan kanssa alk. 6 250,-). Pyydä tarjous!