Takaisin blogiin

Terveisiä saaristosta: Off grid -järjestelmä toi sähköt Kunnasten mökille

Myös sähköverkon ulkopuolella voidaan nauttia sähkön mahdollistamista mukavuuksista. Asensimme Eero Kunnaksen välisaaristossa sijaitsevalle mökille off grid -aurinkosähköjärjestelmän, josta riittää virtaa kaikkiin mökkielämän tarpeisiin.

Eläkeikä tarjosi Kunnakselle ja hänen vaimolleen mahdollisuuden viettää puolet vuodesta saaristossa. Samalla kun mökillä vietetty aika kasvoi, kasvoi myös mukavuudenhalu.

  • Ajatus mökin sähköistämisestä kumpusi tarpeesta valaista pimeitä syysiltoja ilman petrolivaloilla säätämistä. Kun mökillä vietetään pitkiä aikoja, helpottaa sähkö montaa mökkiarjen perusasiaa, Kunnas toteaa. 

Valaistuksen lisäksi Kunnakselle oli tärkeää saada kylmäketju pelaamaan.  

  • Aurinkosähköjärjestelmän ansiosta meillä on kaksi jääkaappia, joista toisessa on myös pakastinosa. Niissä ruoka säilyy paremmin kuin ennen, ja siksi kauppareissujen määrä on vähentynyt.

Off grid -järjestelmän oikein mitoittaminen on tärkeää

Kunnaksen mukaan alkuun hän yllättyi joka päivä uudelleen siitä, mihin kaikkeen off grid -aurinkosähköjärjestelmän tuottama virta riittääkään. 

  • Jääkaappien ja valaistuksen lisäksi käytän sähkösirkkeliä nikkarointipuuhissani, kahvinkeitin käy kuumana ja mikrossa saadaan kätevästi lämmitettyä lastenlapsien ruuat, Kunnas luettelee.   

Hän on helpottunut siitä, että luotti homman ammattilaisen käsiin. 

  • Itse olin ajatellut sellaista asuntoautoihin asennettavaa 12 voltin järjestelmää. Onneksi Luonnonvirran ammattilaisten asiantuntemuksen ansiosta päädyimme järkevämpään ratkaisuun. Kannattaa ehdottomasti antaa ammattilaisten hoitaa järjestelmän suunnittelu: kun heille kertoo omat käytännön tarpeet, voi yllättyä siitä mihin kaikkeen sähkö saadaankaan riittämään. 

Luonnonvirran toimitusjohtajan Heikki Hämäläisen mukaan Kunnaksen mökille asennettu järjestelmä on saaristoon asennettavien järjestelmien keskikokoa. 

  • Kunnaksen aurinkovoimala on toteutettu kolmella akulla ja kolmella aurinkopaneelilla. Tämän tyyppisten kokonaisuuksien hinta asennettuna saaristossa on yleensä noin 6 000–7 000 euroa – riippuen järjestelmän mitoituksesta. Kiinteistön sähköasennukset tehdään aina asiakkaan tarpeiden mukaan tapauskohtaisesti. Tällaisella järjestelmällä pystyy edullisesti lisäämään mukavuutta, ja tästä isommilla järjestelmillä on jo mahdollista käyttää esimerkiksi ilmalämpöpumppua ja lämmittää käyttövettä. Monesti asiakkaamme yllättyvätkin nimenomaan siitä, mitä kaikkea on mahdollista sähköistää aurinkoenergian avulla, Hämäläinen kertoo. 

Helppoa ja turvallista sähköistystä 

Off grid -järjestelmä mahdollistaa sähköt valtakunnan sähköverkon ulkopuolelle. Toisaalta monet haluavat off grid -järjestelmän avulla irrottautua sähköverkosta taloudellisista ja ekologista syistä. 

  • Meidän saarellemme tullaan vetämään sähköt, mutta en tiedä tarkkaa aika taulua. Tiedän kuitenkin, että en halua maksaa kalliita sähkönsiirtomaksuja ympäri vuoden, vaikka mökillämme ei ole mitään tarvetta sähkölle talvella, Kunnas kertoo.

Off grid -järjestelmä on mahdollistanut mökkielämään hurahtaneelle pariskunnalle lähes samanlaiset mukavuudet saaristossa kuin mitä heillä on kotonakin. Kunnaksen mukaan järjestelmän valttikortteja ovat myös sen helppous ja turvallisuus.

  • Kun talven jälkeen palaamme mökille, painamme järjestelmän päälle, ja kun myöhään syksyllä lähdemme talvenviettoon mantereelle, painamme järjestelmän pois päältä. 

Kunnas on tyytyväinen Luonnonvirran toteuttamaan järjestelmään sekä saamaansa palveluun. 

  • Välillä oikein itseä hävettää, miten monta kertaa on tullut Luonnonvirran väelle soitettua, mutta heitä se ei tunnu haittaavan. Pidimme myös siitä, että kaapeloidut johdot sijoitettiin maastoon siten, että pystyimme helposti maisemoimaan ne piiloon. Luonnonvirran palvelu on asiakaslähtöistä, ystävällistä, kuuntelevaa ja konsultoivaa, vastaan ei tullut minkäänlaisia pettymyksiä – päinvastoin pelkkiä positiivisia yllätyksiä. Aivan kympin arvoista toimintaa! 

Varaa maksuton konsultaatio, niin kartoitetaan yhdessä kohteesi sähköistystarpeet!